Mantelzorgondersteuning

De mantelzorgmakelaar is er voor u als mantelzorger

Veel mensen hebben zorgen voor of over iemand. Omdat die ander chronisch ziek is, een beperking heeft of op leeftijd is en hulp nodig heeft. Heeft u deze zorgen ook voor of over iemand dan bent u ook mantelzorger: iemand die geen professionele hulpverlener is, maar wel heel belangrijk werk doet voor iemand anders. Mantelzorger zijn is een grote verantwoordelijkheid. U komt ongetwijfeld voor allerlei vragen te staan waarbij u denkt: doe ik het wel goed? Dan kan ik als mantelzorgmakelaar iets voor u betekenen, ook als die zorg voor u even te veel wordt.

Uw hart luchten

Alleen al een keer met iemand praten die begrijpt wat u ervaart, kan een opluchting zijn. In dat gesprek krijgt u ook praktische tips en adviezen om beter met uw rol als mantelzorger te kunnen omgaan.

Praten met lotgenoten

Heel veel mensen in Oegstgeest hebben de zorg voor een ander. Met elkaar in contact komen helpt. Het is fijn om te horen dat u de enige niet bent die ervaart dat het een flinke verantwoordelijkheid is. En als ‘ervaringsdeskundigen’ kunt u ook elkaar ondersteunen met tips.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief Mantelzorg

Een training of workshop volgen

Wat ook helpt: deelnemen aan speciale trainingen of workshops die Radius organiseert voor mantelzorgers. In die training gaat het vooral om ú: hoe kunt u beter omgaan met de belangrijke taak waar u voor staat? Hoe voorkomt u dat het werk u niet te veel wordt? En waar kunt u bijtijds aankloppen voor hulp?

Informatie en advies

Er zijn meer mogelijkheden om wat zorg uit handen te geven dan u denkt. Zo kan de inzet van (extra) huishoudelijke hulp een optie zijn. Misschien zijn er mogelijkheden voor dagbesteding voor degene voor wie u zorgt. U kunt ook denken aan het verdelen van de taken met een andere vrijwilliger: respijtzorg noemen we die vervangende zorg. De mantelzorgmakelaar adviseert u over de beste aanpak voor uw situatie.

Op www.respijtwijzerleiden.nl vindt u een overzicht van vrijwillige en professionele vormen van respijtzorg, zowel thuis als buitenshuis. Daarnaast ook informatie over maatjes & buddy’s, informatie- en lotgenotengroepen, regelingen en financiën.

Kijk voor meer informatie over mantelzorg op de website van de gemeente Oegstgeest en de website van het Sociaal Team Oegstgeest.

Ondersteuning jonge mantelzorgers

Eén op de vijf jongeren is mantelzorger. Het geven van mantelzorg kan een gevoel van voldoening, liefde en trots geven. Tegelijkertijd vindt de helft van de jonge mantelzorgers de zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden of hobby’s. Mantelzorg is soms ingrijpend voor jongvolwassenen die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven. Velen realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn, het hoort er gewoon bij. De meeste jonge mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd vol, totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. En zelfs dan vinden zij hulp vragen lastig. Speciaal voor hen hebben we een aparte waardering (een bon passend bij de doelgroep) en een website met meer informatie www.ikzorgvoor.com waar je je ook aan kan melden voor de waardering in Oegstgeest.

Ben jij een jonge mantelzorger en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan via onderstaande knop ‘Inschrijfformulier’ contact op met Femke.

Aanvragen mantelzorgwaardering

Met de jaarlijkse mantelzorgwaardering geeft de gemeente inwoners de mogelijkheid hun mantelzorger in het zonnetje te zetten en te bedanken voor alle hulp. De waardering wordt uitgereikt aan de mantelzorger rond de Dag van de Mantelzorg (10 november).

Woont degene voor wie gezorgd wordt in Oegstgeest? En heeft de mantelzorger dit jaar gedurende minimaal drie maanden aaneengesloten voor minimaal acht uur per week onbetaald mantelzorg verleend? Dan kan de mantelzorger, de verzorgde of een betrokken beroepskracht de waardering aanvragen. Vul hiervoor het aanvraagformulier mantelzorgwaardering in (klik op de knop).

Contact met de mantelzorgmakelaar

Femke Vermeer, zij is telefonisch te bereiken via 06 137 38 023, stuur een mail naar f.vermeer@radiuswelzijn.nl of vul het inschrijfformulier in via onderstaande knop.

Inschrijfformulier voor mantelzorgers

Wij verzoeken u om de volgende gegevens in te vullen:

Contactformulier 

Wij verzoeken u om de volgende gegevens in te vullen: