Staging Mantelzorgondersteuning

Veel mensen hebben zorgen voor of over iemand. Omdat die ander chronisch ziek is, een beperking heeft of op leeftijd is en hulp nodig heeft. Heeft u deze zorgen ook voor of over iemand dan bent u ook mantelzorger: iemand die geen professionele hulpverlener is, maar wel heel belangrijk werk doet voor iemand anders. Mantelzorger zijn is een grote verantwoordelijkheid. U komt ongetwijfeld voor allerlei vragen te staan waarbij u denkt: doe ik het wel goed? Dan kan ik als mantelzorgmakelaar iets voor u betekenen, ook als die zorg voor u even te veel wordt.

Uw hart luchten

Alleen al een keer met iemand praten die begrijpt wat u ervaart, kan een opluchting zijn. In dat gesprek krijgt u ook praktische tips en adviezen om beter met uw rol als mantelzorger te kunnen omgaan.

Praten met lotgenoten

Heel veel mensen in Oegstgeest hebben de zorg voor een ander. Met elkaar in contact komen helpt. Het is fijn om te horen dat u de enige niet bent die ervaart dat het een flinke verantwoordelijkheid is. En als ‘ervaringsdeskundigen’ kunt u ook elkaar ondersteunen met tips.

Een training of workshop volgen

Wat ook helpt: deelnemen aan speciale trainingen of workshops die Radius organiseert voor mantelzorgers. In die training gaat het vooral om ú: hoe kunt u beter omgaan met de belangrijke taak waar u voor staat? Hoe voorkomt u dat het werk u niet te veel wordt? En waar kunt u bijtijds aankloppen voor hulp?

asdsad

Informatie en advies

Er zijn meer mogelijkheden om wat zorg uit handen te geven dan u denkt. Zo kan de inzet van (extra) huishoudelijke hulp een optie zijn. Misschien zijn er mogelijkheden voor dagbesteding voor degene voor wie u zorgt. U kunt ook denken aan het verdelen van de taken met een andere vrijwilliger: respijtzorg noemen we die vervangende zorg. De mantelzorgmakelaar adviseert u over de beste aanpak voor uw situatie.

Op www.respijtwijzerleiden.nl vindt u een overzicht van vrijwillige en professionele vormen van respijtzorg, zowel thuis als buitenshuis. Daarnaast ook informatie over maatjes & buddy’s, informatie- en lotgenotengroepen, regelingen en financiën.

Kijk voor meer informatie over mantelzorg op de website van de gemeente Oegstgeest en de website van het Sociaal Team Oegstgeest.

Contact met de mantelzorgmakelaar

Femke Vermeer, zij is telefonisch te bereiken via 06 137 38 023, stuur een mail naar f.vermeer@radiuswelzijn.nl of vul het contactformulier in.