Aanbod

Personenalarmering is effectief tegen overvallers

04-03-2019
Alles draait om die voordeur:
• Ken je de mensen niet aan de deur?
• Verwacht je niemand?
• Komen ze op een onverwacht tijdstip?
• Willen ze naar binnen met een apart verhaal?
Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!


Regelmatig lees ik in het nieuws dat ouderen het slachtoffer zijn geworden van babbeltrucs. Ouderen worden door deze babbeltrucs op het verkeerde been gezet. De politie is vorig jaar een campagne gestart om ouderen bewust te maken van de gevaren en de mogelijkheden om u te beschermen.

 

Babbeltrucs
Een babbeltruc is een smoesje om uw huis binnen te komen. U doet vaak zonder argwaan de deur open. Heeft u iemand binnengelaten, dan merkt u meestal dat het mis is, maar dan bent u al te laat. U kunt zich beschermen door personenalarmering. Met een druk op de knop maakt u verbinding met de alarmcentrale. U kunt via de spreek-luisterverbinding uitleggen wat er aan de hand is. De telefoniste denkt met u mee en helpt u hierbij.

Ook is de alarmknop een goed hulpmiddel om babbeltrucs af te schrikken. Laat bij het openen van de voordeur uw alarmknop duidelijk zien en geef aan dat u hulp heeft ingeschakeld.

 

Tips van de politie tegen babbeltrucs
De politie heeft acht tips opgesteld om diefstal door een babbeltruc te voorkomen:

  1. Kijk voor u uw deur open doet eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
  4. Om aan hun buit te komen, maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
  5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z'n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
  8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

Bron: Campagneflyer 'Wat doet u als een onbekende bij u thuis aanbelt?'
 
 

Contact

Hoofdkantoor

Tel. 071 707 42 00
Hooglandse Kerkgracht 32
2312 HV Leiden
Tel. 071 707 42 00
Fax: 071 707 42 80
info@radiuswelzijn.nl
werkdagen: 8:30-17:00

neem direct contact op

Alle locaties in Leiden

Alle locaties in Oegstgeest

Klik hier
Klik hier

Aanmelden nieuwsbrief
voor vrijwilligers

 
Tafeltje Dek Je Leiden - Maaltijdservice Leiden - Maaltijden leiden - Kant-en-klaar maaltijd Leiden - Thuisbezorgen maaltijd Leiden - Maaltijden bezorgen Leiden - Maaltijden voor ouderen Leiden - Maaltijden aan huis Leiden - Koelvers maaltijden