Aanbod

OPROEP MEEDENKERS ODENSEHUIS

08-06-2017
Voor het opstarten van het Odensehuis in Leiden, zijn we op zoek naar:
mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en geïnteresseerden, die willen meedenken als deelnemer aan de participantengroep.

Wat is een Odensehuis?
In Leiden wordt de komende maanden actief gewerkt aan het opzetten van een Odensehuis. Een Odensehuis is een inloop-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen en hun familie of vrienden (mantelzorgers). Men kan elkaar in het Odensehuis ontmoeten, ondersteuning bieden, samen activiteiten ondernemen en ervaringen uitwisselen.


Een diagnose dementie of indicatie is niet nodig. Dit maakt het Odensehuis laagdrempelig. De bezoekers mogen zelf bepalen wat ze willen doen en hoe vaak ze dit willen. Er zijn geen verplichte vaste dagen of tijdstippen dat iemand moet komen. Sterker nog niets moet.


In 2009 is, naar voorbeeld van een vergelijkbaar inloophuis in de stad Odense in Denemarken, het eerste Odensehuis in Amsterdam geopend. Inmiddels zijn in Nederland zeventien Odensehuizen geopend. Deze Odensehuizen zijn zeer succesvol en bieden veel steun aan de bezoekers ofwel de participanten. Alle Odensehuizen in het land zijn verschillend doordat de participanten zelf beslissen wat de invulling van een dergelijk huis wordt. De gemene deler is dat dezelfde filosofie wordt nageleefd. Er wordt gekeken naar wat mensen wél kunnen; de kwaliteit van leven staat centraal en er wordt een beroep gedaan op de talenten die iedereen bezit. Mensen met geheugenproblemen of dementie staan niet buiten de maatschappij!


Betrokken partijen in Leiden

In Leiden is de behoefte gebleken om een Odensehuis te openen ter ondersteuning van de doelgroep en daarom gaan wij hiermee aan de slag! Er zijn nu al veel partijen betrokken bij het opzetten van het Odensehuis, denk aan Alzheimer Nederland, het Ouderenberaad, de Leidse Vereniging van Mantelzorgers, welzijn- en zorgorganisaties, Gemeente Leiden en een zorgverzekeraar. Dit is belangrijk, want op deze manier wordt het Odensehuis gezamenlijk gedragen en blijft het tegelijkertijd ook onafhankelijk.


De belangrijkste stem is die van de mensen die het Odensehuis in de toekomst kunnen gaan bezoeken. Zij weten ten slotte het beste wat er nodig is en waar behoefte aan is. Het huis wordt van en voor hen.


Oproep aan (toekomstige) bezoekers deel te nemen aan participantengroep

We hebben al een klein groepje mensen, dat zich wil inzetten voor het Odensehuis. Het zou mooi zijn als meer mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en mensen die zich vrijwillig willen inzetten, deelnemen aan deze participantengroep. Uiteraard staat voor mantelzorgers het zorgen voor de naaste altijd op de eerste plek. We hebben een constructie bedacht waardoor het organiseer- en uitzoekwerk zoveel mogelijk wordt gedaan door de bovengenoemde betrokken partijen. De deelnemers aan de participantengroep kunnen hierdoor voornamelijk een voedende, adviserende en beslissende rol hebben.


Aanmelden voor de participantengroep of meer informatie?

Bent u of kent u iemand die aan de participantengroep zou willen meedenken? Of wilt u meer informatie, neem contact op met de projectleider Odensehuis: Paula Gerring (Radius) via tel.nr.: 071 707 42 00 of stuur een e-mail: p.gerring@radiuswelzijn.nl

Foto: Odensehuis Amsterdam Zuid, Mart Schut
 
 

Contact

Hoofdkantoor

Tel. 071 707 42 00
Hooglandse Kerkgracht 32
2312 HV Leiden
Tel. 071 707 42 00
Fax: 071 707 42 80
info@radiuswelzijn.nl
werkdagen: 8:30-17:00

neem direct contact op

Alle locaties in Leiden

Alle locaties in Oegstgeest

Klik hier
Klik hier
 
Tafeltje Dek Je Leiden - Maaltijdservice Leiden - Maaltijden leiden - Kant-en-klaar maaltijd Leiden - Thuisbezorgen maaltijd Leiden - Maaltijden bezorgen Leiden - Maaltijden voor ouderen Leiden - Maaltijden aan huis Leiden - Koelvers maaltijden