Een spelletjesavond voor Oekraïense vluchtelingen

16-09-2022

Radius is, als welzijnspartner van de gemeente Oegstgeest, betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Oegstgeest. Sinds de oorlog is uitgebroken, wonen in Oegstgeest rond de honderd vluchtelingen bij gastgezinnen en in een opvanglocatie van de gemeente.
Elke woensdagavond is er in het Dorpscentrum de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en moeilijkheden te delen. De samenwerkingspartners proberen samen oplossingen te bedenken voor deze mensen, want het zal je maar overkomen, huis en haard moeten verlaten en vluchten naar een land waarvan je de taal niet spreekt.

Na zes maanden zien we nog steeds de behoefte van de groep om elkaar te ontmoeten en problematiek te delen. Wel is de acute problematiek voorbij en wordt er nu meer ingezoomd op het sociale karakter. De ene week een serieus probleem, de andere week een luchtige avond. Deze week was er een spelletjesavond en hadden we allemaal wat spelletjes meegenomen.

Op een gegeven moment zei een van de Oekraïense dames: “Shall we play a Ticket to Ride”. Het schijnt een zeer populair spel te zijn op dit moment. De doos werd gepakt en het bord werd opengevouwen. We zaten met z’n vieren rond het bord waar plaatsen van Europa op stonden. Maar hoe nu verder? Even ter beeldvorming: één Amerikaanse dame, die een beetje Nederlands en Russisch spreekt, twee Oekraïense dames die een klein beetje Engels spreken en één Nederlandse (dat was ik) die Engels spreekt. De Nederlandse gebruiksaanduiding werd gelijk weer in de doos gestopt en de Oekraïense opende een YouTube-filmpje waar in het Oekraïens werd uitgelegd hoe het spel te spelen.

Na een uur ‘puzzelen’ waren we er uiteindelijk achter hoe het spel gespeeld moest worden, helaas was de tijd toen om. We hebben wel gelachen, het was een mooie oefening om iets in een andere taal uit te leggen. Door het spel ontstond er een relaxte sfeer in de groep en dit maakte één op één gesprekken tussen elkaar meer mogelijk. Ook hier is behoefte aan. Over twee weken gaan we kijken hoe goed iedereen kan sjoelen.

Claartje Vissers, Radius